Hollands Glorie

zondag 6 september t/m zaterdag 26 september

De wereld leek even stil te staan toen het Coronavirus ons Kikkerlandje kwam binnenvallen, maar gelukkig is er meer te koop in de wereld dan Covid-19. Daarom opent byBranderhorst op 6 september het culturele seizoen met een expositie van Hollands Glorie op zijn best.

Het begon met Mignon Nusteling die besloot om alle snackbarren van Dordrecht te gaan schilderen. Niet vanuit museale pretenties, maar juist om Nederlandse cultuur te archiveren zoals het van de echte Nederlander is. Omdat Nederland meer is dan de prachtige schilderijen in Het Rijksmuseum. Patat bijvoorbeeld is tenminste van iedereen. Hoe meer aandacht ze besteedde aan de snackbarren van Dordt, haar woonplaats, des te meer ze de schoonheid ervan zag. ‘Dit moet het echte Nederland zijn’, dacht ze bij zichzelf. De sociale en culinaire cultuur zonder koloniale toe-eigening en toch zo weinig gerepresenteerd binnen instanties die ons cultureel erfgoed conserveren en tentoonspreiden.

En daarmee legde zij de basis voor Hollands Glorie, een aantrekkelijke expositie met behoorlijk wat typisch Nederlandse zaken. Vette klodders saus vastgelegd in goud, een oer-Hollandse frikandel uitgevoerd in mixed media en haar nieuwste boek ‘Nederland, door de bril van Mignon Nusteling’, vol illustraties met haar kijk op Nederlandse eigenaardigheden.

Daarnaast een serie tompoucen van Marinde Molendijk, eveneens werkzaam in Dordrecht. Het zoete glazuur glanst je toe vanaf het schildersdoek. Ter gelegenheid van de lancering van haar nieuwe website schilderde zij feestelijke Hema tompoucen waar onverwacht veel liefhebbers voor bleken. Daarom werkte zij nog even door en is een kleine serie te koop in deze expositie.

 

Inge Bečka uit West-Beemster is keramiste. Jolanda ontmoette haar in Jingdezehn in China en vroeg haar daar patat-, frikandel- en bamihapbakjes van wit en verguld porselein te maken – een ode aan de snackliefhebber.
De Bintjes, Opperdoezers en Eigenheimers van Wil van Blokland, in geglazuurd of blauw gedessineerd porselein, zijn een mooie aanvulling op deze presentatie, evenals de illustraties van Bordy’s op papier en servies.

Mignon Nusteling/Studio Stout – schilderijen, keramiek, illustraties/boek
Marinde Molendijk – schilderijen
Inge Bečka – disposables in keramiek
Wil van Blokland – aardappelen in keramiek
Bordy’s – prenten/borden

m.m.v.
Mamma Mia en Gurli Feilberg