Hanna Kooistra en Reineke Groters

Hanna Kooistra
Stages of the Ordinary

Voor haar eindexamencollectie Stages of the Ordinary ging Hanna Kooistra uit van alledaagse gebruiksvoorwerpen als theepotten en stoelen – zo vanzelfsprekend dat ze bijna onzichtbaar zijn geworden. Ze begon een verkenningstocht naar nieuwe schoonheid van deze banale voorwerpen. Daarbij ontleedde ze de producten om tot de essentie te komen. Met stapelen, knippen en stikken, plat leggen en in elkaar vouwen bouwde ze ze vervolgens opnieuw weer op.
Met deze eenvoudige methoden transformeert ze steeds de bestaande vorm zodat het beeld zich verder kan ontwikkelen en op zichzelf komt te staan. Het materiaal en de actie zijn daarbij bepalend voor de vorm. Hiermee zet ze vertrouwd beeld op losse schroeven en ontstaat een nieuwe esthetiek.

 

Reineke Groters
Kopdichten: zinnen verzetten

Al zo’n 15 jaar scheurt Reineke Groters dagelijks koppen uit de krant. Na vele pogingen om deze groeiende verzameling scheursels nieuw leven in te blazen, maakt ze er nu gedichten van. Haar gedichten komen voort uit een intuïtieve en associatieve manier van vormgeven. Door de werkelijkheid van krantenkoppen los te koppelen van de inhoud van een nieuwsbericht en deze op een andere wijze weer samen te brengen, creëert ze een nieuwe realiteit in de vorm van rake, soms schurende gedichten die vanuit hun vervreemding stof tot nadenken geven. Haar gedichten zijn gelaagd en divers – kort, lang, soms serieus, dan weer absurd en met humor.