[LA]COLLECTIONNE•USE

02/02/19 – 23/02/19
Zaterdag 16 februari 16:00 meet and greet met de ontwerper

Désirée Verschuere, collectionneuse, verzamelt lege plastic flessen en geeft ze een nieuwe bestemming, een nieuwe identiteit. Centraal in haar werk staan thema’s als sporen, milieubewustzijn, hergebruik en transformatie.

Plastic maakt meer en meer deel uit van onze leefwereld. Het is overal aanwezig en in de meest felle en uiteenlopende kleuren. Plastic speelgoed wordt aangeprezen als niet stuk te krijgen. “It lasts a lifetime.”

In haar beroepsleven binnen de chemische sector, waren het de eindeloze variaties aan vormen, maten en kleuren van de plastic flessen die Verschuere fascineerden. De vraag wat er met al dit plastic gebeurt nadat de inhoud is opgebruikt bleef haar intrigeren. In de overtuiging dat er te veel door de mens gemaakt spul is dat rondslingert, stelde zij zichzelf de vraag: waarom het dan niet heroriënteren en als basismateriaal inzetten.
Zo ontstonden de eerste ontwerpen.Enkele jaren geleden besloot ze te hergebruiken wat een doorsnee huishouden aan plastic verpakkingsmateriaal (hoofdzakelijk flessen) gebruikt. Ze gaf het verzamelde materiaal een nieuw bestaan, zodat het op een andere manier deel blijft uitmaken van het dagelijkse leven. Door transformatie krijgen de ‘waardeloze’, gekwetste objecten een verrassende nieuwe identiteit, een nieuwe betekenis en een nieuw verhaal.
Van verlies, waardeloosheid en wanhoop, naar een nieuw leven, een nieuwe waarde, hoop en vrolijkheid. Haar werk is daarmee een soort expeditie naar het maakbare, naar waartoe we als creatieve, adaptieve mens in staat zijn.