4 oktober t/m 1 november 2020
Opening zondag 4 oktober, doorlopend van 12.00 tot 18.00

Zo simpel kan het zijn. Bovenstaande quote van Pablo Picasso is niet geheel toevallig gekozen als titel van de komende expositie byBranderhorst. De vrijheid van denken en optimistische speelsheid die erin doorklinken herken ik in mijzelf. Als iets niet kan verzin je toch gewoon wat anders?
Het maakt dat mijn exposities vaak op onverwachte, bijna organische wijze vorm krijgen en moedigt aan tot creatief denken – in mogelijkheden in plaats van onmogelijkheden en vooral niet te krampachtig.

De titel verwijst ook naar de blauwe verzameling werken en producten die vanaf zondag 4 oktober te zien en te koop zijn byBranderhorst:

Borden met zeer gedetailleerde tekeningen in Delfts blauwe stijl, door Arno Coenen gemaakt met een eenvoudige BIC-pen. Coenen is bekend van de Delfts blauwe tegeltableau’s op het skatepark op Zeeburgereiland in Amsterdam en zijn bijdrage aan de Rotterdamse Markthal.
Arno gunt Dordt een primeur met zijn verbeelding van een heftig stuk Nederlandse geschiedenis: de lynchpartij van de gebroeders de Witt. Een woedende mensenmassa, aangewakkerd door nepnieuws, demonisering en haatzaaien – een fenomeen van alle tijden.
Bijzonder: van zijn borden zijn ook originele tekeningen te zien en te koop.

De in Dordrecht werkende kunstenaar Larisa Sjoerds werkte samen met mij het idee voor deze expositie uit. Haar favoriete medium is inkt. Het werk dat ze tijdens deze expositie laat zien is geïnspireerd door het onderbewuste en visualiseert verborgen processen in ons brein en lichaam: “Onze emoties en instincten kunnen erg verontrustend en intrigerend zijn”, zegt zij hier zelf over.

De blikken kevers in deze expositie werden gemaakt door straatjutter en assemblagekunstenaar Sandra Westgeest. Speciaal voor deze gelegenheid gebruikte ze werk van Arno Coenen als inspiratiebron. Coenen decoreerde het gelimiteerde bier Schapentiet van bierbrouwerij Poesiat en Kater en Westgeest verwerkte dit blik vervolgens tot een kever. Van straatafval tot kunst.

Gerard de Bruyne is inmiddels vaste tekenaar/schilder/kunstenaar byBranderhorst. Van zijn hand een aantal nieuwe schilderwerkjes – vogels; sober maar sterk in kleur (blauw 😉) en vorm.

Een mooie aanvulling, van eenzelfde ogenschijnlijke eenvoud, zijn de blauw porseleinen juweeltjes van Karin van Paassen.

Het blauwe behang van Anna Surie is het resultaat van mijn eerste samenwerking met deze kunstenaar, die zonder twijfel smaakt naar meer.

En ook het tafeltextiel van Lucia Grodzicka, een combinatie van ambacht en design en referererend aan moderne kunststromingen van rond 1920, krijgt een ereplaats in deze blauwe verzameling.

Nog niet genoeg blauw naar jouw smaak? Geen zorg, er is nog veel meer:

Fijne porseleinen bekertjes van Inge Bečka, piepers in blauw en wit van Wil van Blokland, tafelkleden van Rob Walters, houtsnijwerk van Eric Feteris, keukendoeken van Hollandsche Waaren ….

…..
…..

kortom; teveel om op te noemen. Gewoon komen kijken dus.

if i don’t have RED, i use BLUE
4 oktober t/m 1 november 2020
Opening zondag 4 oktober, doorlopend van 12.00 tot 18.00*

* I.v.m. Corona maatregelen hanteren we een deurbeleid waardoor je de expositie veilig kunt bezoeken.