Brigitte Paalvast

De ziel van een object

Rommelen in de oude knopendoos van je moeder…. stuk voor stuk gaan de knopen door je handen. Je ziet je moeder in die jurk, de jas was van je oma….elke knoop heeft een verhaal, een geschiedenis, en is een symbool van een bepaalde tijd.

De rode draad in het fragiele werk van keramiste Brigitte Paalvast is het opwekken van een herinnering aan een gevoel dat ergens in ons opgeslagen ligt.
Als kind al was ze geïntrigeerd door kleine details en structuren. In de natuur – kristallen en kleine plantjes opgesloten in stenen, bladnerven, ijskristallen – maar ook de knopendoos van haar moeder vond ze magisch. Het zoog haar blik mee naar een andere wereld, naar het verleden, naar de suggestie dat iets ooit heeft bestaan.

Een object krijgt een ziel door de mens die hem die geeft en mensen dichten voorwerpen soms bijzondere krachten toe. Brigitte ontwikkelde een fascinatie voor symbolen, rituelen en uiterlijk vertoon. Ornamenten en structuren als letters van de beeldtaal. Ze drukken een gevoel uit dat tot de verbeelding spreekt.